Tvrtkama dospijeva 918 milijuna kuna

Bez autora
Mar 15 2012

Ove godine dospijeva 918 milijuna kuna korporativnog duga, a veći dio odnosi se na korporativne obveznice. Budući da se većina tvrtki zbog krize suočava s padom poslovanja, postavlja se pitanje hoće li i kako uspjeti pokriti dugove. Primjerice, Ingra krajem siječnja nije uspjela isplatiti komercijalne zapise, nego ih je prolongirala do listopada. Ako je dug kompanije malen, kratkoročan i čini malen udio od raspoloživoga novčanog toka, tada je realna mogućnost otplate iz samoga operativnog novčanog toka. U slučaju izdanja na tržištu kapitala gdje se radi ipak o većim izdanjima, tada su najrealnija rješenja djelomična otplata i refinanciranje. Četiri kompanije koje su izdale obveznice investitorima u 2012. moraju isplatiti 502,1 milijun kuna, a najveći dio čine obveznice Hrvatske pošte, 307 milijuna kuna, koje dospijevaju početkom srpnja. Jadran - Galenski laboratorij sredinom lipnja ulagačima mora vratiti 125 milijuna.

Tvrtkama dospijeva 918 milijuna kunaOve godine dospijeva 918 milijuna kuna korporativnog duga, a veći dio odnosi se na korporativne obveznice.

Budući da se većina tvrtki zbog krize suočava s padom poslovanja, postavlja se pitanje hoće li i kako uspjeti pokriti dugove. Primjerice, Ingra krajem siječnja nije uspjela isplatiti komercijalne zapise, nego ih je prolongirala do listopada.

"Ako je dug kompanije malen, kratkoročan i čini malen udio od raspoloživoga novčanog toka, tada je realna mogućnost otplate iz samoga operativnog novčanog toka. U slučaju izdanja na tržištu kapitala gdje se radi ipak o većim izdanjima, tada su najrealnija rješenja djelomična otplata i refinanciranje", objasnio nam je Hrvoje Bujanović, izvršni direktor Odjela investicijskog bankarstva PBZ-a.

Četiri kompanije koje su izdale obveznice investitorima u 2012. moraju isplatiti 502,1 milijun kuna, a najveći dio čine obveznice Hrvatske pošte, 307 milijuna kuna, koje dospijevaju početkom srpnja. Jadran - Galenski laboratorij sredinom lipnja ulagačima mora vratiti 125 milijuna. Kako nam kaže suvlasnik Ivo Usmiani, veći dio tog duga već je pokriven.

"U travnju prošle godine izdali smo novu obveznicu u iznosu od 140 milijuna kuna s dospijećem u 2016. godini i svim vlasnicima 'starog' izdanja ponudili zamjenu za 'novu' obveznicu. Time smo napravili zamjenu obveznica od 74,8 milijuna, a ostatak od 50,2 milijuna odnosi se na vlasnike koji nisu pokazali interes", kaže Usmiani. Dodaje kako je osiguran novac za iskup ostatka obveznice. Tvrtka Jadranka u četvrtak je na Zagrebačkoj burzi obavijestila kako je prijevremeno otkupila dio duga. Jadranka ima obveznicu "tešku" 75 milijuna kuna, a do sada su prijevremeno otkupili ukupno 8,93 milijuna kuna.

"Nastojimo smanjiti zaduženje. Postoji velika nelikvidnost na tržištu pa smo odlučili to iskoristiti i zatvoriti dio duga", poručila je za Poslovni dnevnik Nina Garić, voditeljica korporativnih financija. Što se tiče ostatka obveznice, još su u pregovorima hoće li izdati nove obveznice ili podići kredit. "S obzirom na trenutno stanje na tržištu, kredit je povoljniji", kaže Garić.

Osim korporativnih obveznica u optjecaju je i 19 komercijalnih zapisa ukupne vrijednosti 415,9 milijuna kuna. Najviše duguje Institut IGH, 83,3 milijuna kuna, koje će ulagačima morati isplatiti početkom lipnja. Kako je u intervjuu za Poslovni dnevnik rekao direktor Jure Radić, planiranom dokapitalizacijom od 200 milijuna kuna izdavanjem novih dionica dio postojećih dugova će se smanjiti, a dio kratkoročnih pretvorit će se u dugoročne. Kutinska Petrokemija ima u optjecaju dvije tranše komercijalnih zapisa ukupne vrijednosti 81,2 milijuna kuna. Metronet telekomunikacije će svojim ulagačima isplatiti ukupno 47,4 milijuna kuna. Kratko su poručili da razmišljaju "o svim opcijama refinanciranja, jedna od njih je i mogućnost izdavanja novih tranši komercijalnih zapisa".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik